HjÄrtat av Sörmland!

Här i Flens kommun bland vackra hagar och sjöar lever och verkar cirka 16 000 invånare. På somrarna ökar invånarantalet upp mot det tredubbla. Då sjuder hela flensbygden av evenemang och aktiviteter för alla åldrar. Runt nästan varje landsvägskurva, skogsdunge och åkerlapp finner du något att uppleva, en sevärdhet, ett spännande utflyktsmål, något gott att smaka, en och annan loppmarknad och mycket mer. Var du än befinner dig i kommunen så är naturen nära med sina 200 sjöar, naturleder och hästhagar.

Sörmlandsleden.

Sörmlandsleden är en 100 mil lång vandringsled som går i en slinga runt Sörmland. Naturen är omväxlande, liksom längden och svårighetsgraden på de olika etapperna - sammanlagt ett 60-tal. Varierande skogsmark, ängsmarker, spänger och historiska minnesmärken är några av inslagen längs leden.Här hittar du också många iordningställda rastplatser, ofta med murade eldstäder och ibland även med skärmskydd för övernattning. Föreningen Sörmlandsleden har handikappanpassat en bit av sträcka 23, från Västgötagården i Hälleforsnäs (mot Svalboviken). Leden är markerad med orange pilar och orangefärgade markeringar på träden.

 

Näckrosleden.

Näckrosleden är en 70 mil lång cykelled som slår en ring runt "Den sköna lustgården" som Selma Lagerlöf kallade Sörmland i Nils Holgerssons underbara resa. På lättcyklade vägar får du se så mycket som möjligt av vad Sörmland har att erbjuda när det gäller natur och kultur. Leden omfattar 14 dagsetapper i lagom långa cykelpass, med sikte på att du ska komma fram till en plats med olika övernattningsmöjligheter. Tag med Dig cykeln.

De gula skyltarna visar vägen. Fyra av de fjorton etapperna (etapp 11-14) börjar eller slutar i Flens kommun.